Hvilke ingredienser er der i øl?

10 December 2018 Lykke Holzmann Søby

editorial

Hvad er øl lavet af? Det er et af de mest stillede spørgsmål som forhåbningsfulde hjemme-bryggere har, og heldigvis er det et godt svar.

De fire vigtigste ingredienser i øl er: humle, korn eller maltekstrakt (afhængigt af hvilken proces du bruger), gær og vand. De forskellige ingrediensers rolle er:

Vand – uden vand ingen øl (eller en hvilken som helst anden drikkevare for den sags skyld) – da det ville være umuligt. Det skyldes simpelthen at mere end 95% af dit endelige produkt vil være vand, derfor vil kvaliteten af det vand du bruger have stor indflydelse på kvaliteten af det endelige produkt. Så husk at vand af god kvalitet er yderst vigtig, når man skal brygge øl derhjemme.

Gær – Gær er det der omdanner den søde brune masse til øl. Gær er en enkeltcelleorganisme, der absorberer sukker og omdanner den til alkohol og CO2. Denne proces kaldes fermentering.

Korn eller maltekstrakt – Byg er nok den mest almindelige type korn, der anvendes i dag, selv om der er masser af øl derude, der bruger hvede, majs og endda sorghum eller ris. Hvis du bruger helkorn-metoden, skal du købe hele bygkorn. Hvis du benytter dig af ekstraktmetoden, skal du købe bygmalt, som er en sukkermasse med opløselige stivelser, der er klar til gæring.

Humle – Humle er den ingrediens, der giver din hjemmebryggede øl sin smag og aroma. Humle modvirker på samme tid sødheden fra fermenteringsprocessen og fungere som en bakteriel hæmmer. Der er mange slags humle og forskellige typer af humle giver forskellige smagsoplevelser.

Når du har skaffet de ovenstående ingredienser, så skal du have fat i et starter kit til at brygge dit øl i. Det kan du købe online hos https://www.hjemmebryggeren.dk/ de har alt hvad du kan drømme om, når du skal til at starte et hjemmebryggeri og lave din egen øl. Held og lykke