Frikadeller – nemt, billigt og velsmagende

20 June 2018 Astrid Pedersen

editorial

Hvis du spørger en tilfældig dansker på gaden, hvad han eller hun forbinder allermest med det traditionelle danske køkken, vil frikadeller med stor sandsynlighed havne i top tre. Frikadeller er forbundet med alt, hvad der er dansk, uagtet at den velsmagende ret også findes i internationale variationer verden over. Som Köttbullar fra Sverige, Polpette, som er de velkendte kødboller i de italienske pasta retter, Kofta fra Mellemøsten, Albondigas fra Spanien, Klopse fra Tyskland, Pulpety fra polen, Bitterballen fra Holland, Chiftele fra Rumænien, Bakso fra Indonesien, Bò Viên fra Vietnam og Tsukune fra Japan.

Frikadeller med surt, kartofler og sovs – en dansk klassiker

Hvad der gør danske frikadeller helt unikke er således ikke deres komposition – kødboller er et internationalt fænomen, hvad end de er pandestegt, kogt som dumplings, eller bagt i ovn. Det er snarere serveringen. Den brune sovs, som traditionelt følges med frikadellerne, er et enestående dansk fænomen. Og serveringen med kartofler og surt i form af asier, syltede agurker eller rødbeder er også noget, man kun finder i vor hjemlige andedam.

Børn elsker frikadeller

Hvis du leder efter en nem og hurtig ret, som kan serveres som aftensmad på de travle hverdags aftener, er frikadeller et sikkert hit. De fleste børn elsker frikadeller med kartofler og sovs. Og hvis du steger en stor omgang frikadeller på én gang, kan de med fordel fryses i mindre portioner og tøs op i mikrobølge ovn eller almindelig ovn. Så skal du bare koge kartofler og evt. varme en færdigkøbt sovs. Et voila – så har du aftensmad på kort tid og med en minimal arbejdsindsats! Og bliver der mod al forventning ikke spist op, kan du bruge de resterende frikadeller til madpakken dagen efter.

Opskrift på frikadeller

Hvis du har mod på at prøve kræfter med at stege hjemmelavede frikadeller, kan du finde den originale opskrift på https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/33005/danske-frikadeller