Sov godt – med melatonin

04 February 2020 Astrid Pedersen

editorial

Møder du ofte dagen træt og uoplagt efter at have tilbragt en hel nat med at vende og dreje dig i din seng? Er du udmattet fra morgenstunden, og har du svært ved at fokusere – eller bare løse helt simple opgaver? Har du stadig svært ved at falde i søvn selv om du føler dig så træt som et helt alderdomshjem? Så er der sikkert noget galt med din hormon balance. Hermed menes ikke, at du er på vej i overgangs alderen. Dit søvn mønster styres nemlig også af hormoner – eller, for at være specifik, af eet bestemt hormon, nemlig melatonin. Og er melatonin niveauerne i din krop lave ved sengetid, får du endog meget svært ved at falde i søvn.

Genvind søvnen – nulstil dit indre ur

Dette er noget rod. Du har nemlig som menneske brug for mellem otte og ti timers søvn per nat. Når du sover, har din hjerne nemlig mulighed for at rydde op i de mange indtryk den har fået i løbet af dagen. Kroppen udnytter den hårdt tiltrængte hviletid til at restituere og skille sig af med en masse affaldsstoffer, så den kan møde dagen frisk og stærk. Og så nytter det ikke noget, at du bare ligger vågen den halve eller hele nat.

Derfor bør du tage et grundigt kig på dine vaner omkring sengetid. Har du tit din smartphone eller din tablet med i seng? Det må straks høre op. Det kunstige lys fra skærmen snyder nemlig hjernen til at tro, at den skal holde sig (dig) vågen. Der skal være mørkt omkring dig, førend din koglekirtel begynder at frigive den melatonin, som giver kroppen og hjernen signal om at slappe af og koble ud. Derfor: Ingen skærme i soveværelset – og intet skærm arbejde to timer før det er puttetid!

Læs mere om melatonin på melatonin guiden online.