Man skal virkelig i dybden med stub- og rodfræsning

23 June 2022 Anders Lundtang Hansen

editorial

Her kan man virkelig bruge den sammenligning med isbjerget, at det er større nedenunder, end hvad der stikker op, så det sammenlagt er meget større, end hvad man lige kan se over vandoverfladen, når man overfører den sammenligning til rødder på et træ.

For sådan nogle rødder kan blive vidtforgrenet ender et træ, en busk og så videre, fordi de skal komme godt omkring i undergrunden og suge næring og vand til sig, og der kan være mange andre rødder til andre træer at “slås” om de ting med.

Som regel ser man et todimensionelt billede af sådan nogle rødder, men det er mest for at vise, hvordan de ser ud, oftest er de meget større, og hvis man kunne se dem i tre dimensioner, så ville de virkelig komme bredt ud.

For små træer med videre kan man trække dem op med rødderne med, men hvis træet først er blevet virkelig stort, så er rødderne blevet tilsvarende store.

stub og rodfræsning

Det bliver dybdegående med stub- og rodfræsning

Og når træet først er blevet så stort, så er det noget nær umuligt at trække træet op med roden.

Selvom man måske får nogle af rødderne med op, så kan der stadig være nogle tilbage i jorden, og dem vil man gerne have bugt med, specielt hvis de er store.

Så det er ikke bare nok, når man har fjernet stubben, om den er meget markant eller helt nede ved jordniveau, for så er der stadig de rødder tilbage, og de kan være svære at se, når de er nede i alt det jord.

Derfor skal man helst have fat i kyndige fagfolk, der kan tage sig af den slags, når man gerne vil slette alle spor efter de træer, som der har skabt store rødder i mange forgreninger i ens have, eller hvor det ellers finder sted henne.