Rettelser og hele skifte ved visuel identitet

01 September 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvornår kan man egentlig tale om, at man laver nogle rettelser ved en visuel identitet, man måske har ved et firma, og hvornår er der tale om så mange ændringer, at man kan kalde det stifte i ens stil?

Ændrer man nogle linjer eller toner lidt på farverne i ens visuelle identitet, så kan man sige, at man måske har lettet lidt til, som man ikke gør sig så bemærket ved, men hvis man for eksempel gerne vil søsætte en kampagne, hvor man ligeledes “relancerer” sig selv en smule, så kan man lave nogle lidt mere markante ændringer ved rundere og skarpere linjer og hele farveændringer.

Er man dog ude i, at man forandrer stort set alt, skrotter det gamle og starter forfra, så er der ingen vej udenom, at man taler om et decideret paradigmeskifte.

Måske nøjes man med at beholde navnet, så man starter mere eller mindre forfra, fordi ens branding-strategi var fejlskudt fra starten.

Eller man dropper faktisk helt ens virksomhed og starter forfra med et helt nyt navn, men hvor produktet eller servicen måske minder om det, man tidligere lavede.

I dette tilfælde kan man dårligt tale om et skifte, men nok nærmere en genstart af hele ens virke, hvor man måske blot henviser til, hvad man tidligere lavede, men at dette ingen sammenhæng har med det, man laver nu.

Navnet kan også bestå, samtidig med at man fører ens slogan, maskot eller anden ind i en nyere tidsalder, hvorfor der så vil være tale om en rebranding af sig selv, hvor man fortsætter ens eksistens, men i en helt ny indpakning.

Nogle firmaer ændrer sig løbende, nogle radikalt og nogle mindre.

Det er jo lidt som det gamle udtryk med, at hvis du udskifter skaftet på en økse og så senere hovedet på øksen, er det så stadig den samme økse eller en helt ny?