Mål selv radon i huset…

By:

Den usynlige fjende i mange huse – radon. Over en vis grænse er den naturlige gasart sundhedsskadelig, og det er derfor relevant, at du får målt radon i din bolig. 

Du kan måle det selv

Med en diskret lille måler i loftet kan du selv løbende måle niveauet af radon i dit hjem. Måleren er på størrelse med og ligner til en forveksling en røgalarm. Måleren monteres i loftet, og med en tilhørende app kan du når som helst tjekke det aktuelle radonniveau. Radonmåleren blinker desuden jævnligt med den farve, der signalerer det aktuelle radonniveau: Grøn for under det acceptable niveau, gul for på grænsen til acceptable niveau og rød, hvis radon er over den acceptable grænse. 

Nogle tidspunkter vil der være naturligt mere radon i en bolig end andre tidspunkter. Om vinteren, hvor der er kortere tid med udluftning, vil radonniveauet naturligt være højere. Sommetider er radonniveauet i naturen blot højere. Og elementer som os fra brændeovn og stearinlys kan også have en negativ indvirkning på radonniveauet. Det er derfor vigtigt altid at måle radon over længere tid. 

I din app til din radonmåler kan du altid se historikken for målingerne, helt op til 1 år bagud. Du kan også vælge at flytte din radonmåler til et andet rum, når du har målt i et rum i længere tid. Inde i din app indtaster du blot et nyt rum, så app’en holder målingerne for de to rum adskilt. 

…eller lade professionelle om det

Ønsker du at overlade målingen til professionelle eller supplere din egen måling med professionelles, så vil det typisk foregå via flere besøg. Der vil være nogle instrukser, som du skal følge før, under og efter målingen, så du får det mest realistiske billede af radonniveauet. Bestil en radonmåling af dit hjem, hvis du har den mindste mistanke eller tegn på helbredsmæssige ændringer – det betaler sig at være sikker. 

 

Posted in: radon